Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Загальні  положення ведення типової форми обліку доходів і витрат ФОП – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість 

, опубліковано 01 березня 2023 о 09:48

Головне управління ДПС у  м. Києві повідомляє, що відповідно до п. 296.1 ст. 296 глави 1 розд. XIV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники   єдиного   податку   третьої   групи (фізичні особи – підприємці (далі – ФОП)), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою, за якою здійснюється облік доходів і витрат ФОП – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року № 405 (далі – типова форма).

Водночас платники єдиного податку третьої групи (ФОП), які є платниками податку на додану вартість (далі – платник податку), ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Типова форма ведеться за вибором платника податку в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

У разі ведення нової типової форми протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня типова форма залишається у платника податку.

Записи вносяться у типову форму за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги) та понесені витрати, зокрема, оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачений єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо.

Типова форма зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Дані типової форми заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578 (у редакції  наказу  Міністерства фінансів України  від  24 листопада  2022 року № 394).

Платники податку не включають до витрат і доходів суми податку на додану вартість, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).

Більш детально ознайомитися з Порядком ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затвердженим наказом № 405, можна за посиланням: http://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/77906.html

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві:

https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти:

kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua