Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо застосування РРО та/або програмних РРО при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі

опубліковано 25 квітня 2023 о 11:32

Головне управління ДПС у м. Києві нагадує суб’єктам господарювання про встановлений чинним законодавством обов’язок щодо застосування РРО та/або програмних РРО при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі.

Такі вимоги визначені Законом України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (із змінами та доповненнями).

На сьогоднішній день контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг забезпечується шляхом проведення фактичних перевірок з підстав, визначених п. 80.2 ст. 80 Податкового кодексу України.

Фактичною вважається перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об'єктів права власності такого платника.

Звертаємо увагу, що на сьогодні знято всі обмеження на проведення фактичних перевірок, а тому, об’єктом перевірки може стати будь-який відокремлений підрозділ суб’єкта господарювання чи суб’єкт господарювання  в цілому незалежно від організаційно-правової форми, обсягу доходу чи виду діяльності (Закон України від 15.03.2022 № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного стану»).

У разі встановлення під час фактичної перевірки фактів незастосування РРО та/або програмних РРО порушники притягуються до фінансової та адміністративної відповідальності.

Водночас тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення порядку проведення розрахунків не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Наголошуємо на тому, що не застосування санкцій не звільняє суб’єктів господарювання від їх обов’язку застосування РРО та/або програмних РРО при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві: 
https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти: 
kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС: 
https://t.me/tax_gov_ua