Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи можуть бути в ЄРПН зареєстровані податкові накладні/розрахунки коригування з індивідуальним податковим номером покупця, який не внесено до реєстру платників ПДВ?

, опубліковано 05 травня 2023 о 13:10

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що право на нарахування ПДВ, складання податкових накладних/розрахунків коригування та їх реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники ПДВ в порядку, передбаченому ст. 183 Податкового кодексу України (п. 201.8 та п. 201.10 ст. 201 ПКУ).

Особі, що реєструється як платник  ПДВ, присвоюється індивідуальний податковий номер, який використовується для сплати ПДВ (п. 183.18 ст. 183 ПКУ).

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, веде реєстр платників податку, в якому міститься інформація про осіб, зареєстрованих як платники податку (п. 183.12 ст. 183 ПКУ).

При реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування здійснюється звіряння даних щодо перебування продавця/покупця у реєстрі платників ПДВ, а тому податкові накладні/розрахунки коригування не можуть бути зареєстровані в ЄРПН, якщо ІПН платника ПДВ не внесено до цього реєстру.

Винятком є ситуації, коли постачання товарів/послуг здійснюється отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку. В даному випадку відповідно до п. 12 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307 із змінами і доповненнями, у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» відображається умовний ІПН.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві: 
https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти: 
kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС: 
https://t.me/tax_gov_ua