Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В який термін вноситься інформація до Єдиного банку даних юридичних осіб/Реєстру самозайнятих осіб на підставі поданих заяв за ф. № 17-ОПП та повідомлення за ф. № 20-ОПП?

, опубліковано 22 травня 2023 о 08:22

Головне  управління ДПС у м. Києві повідомляє, що Податковим кодексом України встановлено обов’язок платників податків стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків (п. 63.3 ст. 63 ПКУ).

Заява про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку подається у відповідний контролюючий орган протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню.

Згідно з п. 7.2 розд. VII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588, для взяття на облік за неосновним місцем обліку платник податків зобов’язаний подати до відповідного контролюючого органу заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП. Така заява може бути подана до контролюючого органу за неосновним місцем обліку або до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 розд. VІІІ Порядку № 1588).

У разі якщо платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає   стати   на   облік  за  неосновним  місцем  обліку  у  Повідомленні  за  ф. № 20-ОПП, платник податків звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу заяви за ф. № 17-ОПП.

Платники податків можуть подати заяву за ф. № 17-ОПП та/або Повідомлення за ф. № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Відомості з заяви за ф. № 17-ОПП вносяться до Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб/Реєстру самозайнятих осіб не пізніше наступного робочого дня з дня отримання заяви за ф. № 17-ОПП за умови наявності внесених відомостей про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, на відповідній території.

Згідно з п. 8.6 розд. VІІІ Порядку № 1588 відомості, зазначені в повідомленні за ф. № 20-ОПП, вносяться контролюючим органом до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб:

не    пізніше    наступного   дня   після   отримання   повідомлення   за   ф. № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі;

не пізніше 10 робочих днів від дня надходження до контролюючого органу в паперовій формі повідомлення за ф. № 20-ОПП.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві: 
https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти: 
kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС: 
https://t.me/tax_gov_ua