Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яка кількість джерел іонізуючого випромінювання відображається у колонці 2 Додатка 5 до податкової декларації екологічного податку (всі чи тільки ті, що придбані платником у звітному кварталі)?

, опубліковано 12 червня 2023 о 09:04

Головне управління  ДПС  у  м. Києві повідомляє, що відповідно до пп. 240.1.4 та 240.1.5 п. 240.1 ст. 240 Податкового кодексу України платниками податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема:

утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

платники податку – суб’єкти діяльності у сфері використання ядерної енергії обчислюють суми податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів їх виробниками, пропорційно обсягу та активності радіоактивних матеріалів щокварталу, що сплачується у загальному розмірі 10 відсотків вартості (без урахування податку на додану вартість) кожного джерела іонізуючого випромінювання, яка визначається з дати придбання (купівлі-продажу) цього джерела (абзац 17 п. 249.7 ст. 249 ПКУ).

Суми екологічного податку обчислюються за податковий (звітний) квартал платниками податку (п. 249.1 ст. 249 ПКУ).

Форма податкової декларації екологічного податку затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17 серпні 2015 року № 715 із змінами та доповненнями. До декларації додається, зокрема, Розрахунок за утворення радіоактивних відходів і сплачується за придбання джерел(а) іонізуючого випромінювання (Додаток 5).

Отже, у колонці 2 «кількість ідентичних джерел іонізуючого випромінювання» Додатка 5 до декларації відображається кількість джерел іонізуючого випромінювання, придбаних платником у звітному кварталі.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві: 
https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти: 
kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС: 
https://t.me/tax_gov_ua