Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи включаються транзитні кошти, які отримуються ФОП на підставі договору транспортного експедирування до доходу, що визначається для надання права зареєструватися платником єдиного податку?

, опубліковано 10 липня 2023 о 08:23

Головне  управління  ДПС  у  м. Києві  повідомляє, що доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (пп. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України).

Водночас, у разі надання послуг, зокрема, за договорами транспортного експедирування  доходом  є  сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п. 292.4 ст. 292 ПКУ).

Статтею 929 Цивільного кодексу України визначено, що за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу.

Тобто, за посередницькі послуги експедитор отримує винагороду від клієнта, яка і є його доходом.

Кошти, які одержуються фізичною особою – підприємцем від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором послуг, вважаються   транзитними   і  право  власності  на такі кошти до фізичної особи – підприємця не переходить.

Отже,  транзитні  кошти,  які  одержуються  від клієнта фізичною особою – підприємцем для виконання або організації виконання визначених договором транспортного експедирування послуг, не включаються до обсягу доходу такого підприємця.