Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як заповнити поля «Адреса реєстрації місця проживання» та «Місце народження» Облікової картки за формою № 1ДР та заяви за формою № 5ДР при поданні їх через Електронний кабінет, якщо відбулося перейменування назв міста та/або вулиці?

, опубліковано 11 липня 2023 о 09:49

Головне  управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що для проведення реєстрації фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, внесення змін, отримання картки платника податків або відомостей з Державного реєстру використовуються дані документа, що посвідчує особу, зокрема, для громадян України:

паспорт громадянина України;

паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання (для громадян України, які виїжджають за кордон на постійне проживання чи постійно проживають за кордоном);

тимчасове посвідчення громадянина України.

Така норма передбачена п. 1 розд. IІІ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29 вересня 2017 року № 822.

Пам’яткою для заповнення Облікової картки фізичної особи – платника податків за формою № 1ДР (додаток 2 до Положення № 822) та заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР (додаток 12 до Положення № 822), визначено, що адреса реєстрації місця проживання та місце народження зазначаються відповідно до документа, що посвідчує особу.

Платники податків можуть подати Облікову картку за ф. № 1ДР та Заяву за ф. № 5ДР засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

В електронній формі Облікова картка за ф. № 1ДР та Заява за ф. № 5ДР подаються через розділ «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

При заповненні полів «Адреса реєстрації місця проживання» та «Місце народження» електронних форм Облікової картки за ф. № 1ДР та Заяви за 
ф. № 5ДР використовуються кнопки «Вибір з довідника» з випадаючим списком переліку назв за відповідною для кожного окремого поля запитуємою інформацією.

Отже, якщо відбулося перейменування назв міста та/або вулиці, то платник податків при заповненні полів «Адреса реєстрації місця проживання» та «Місце народження» Облікової картки за ф. № 1ДР та Заяви за ф. № 5ДР за допомогою кнопки «Вибір з довідника» обирає, з переліку наявних, назву міста та/або вулиці (нова або стара), що ідентифікує (відповідає) адресу реєстрації місця проживання та/або місця народження, зазначених у документі, що посвідчує особу.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві: 
https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти: 
kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС: 
https://t.me/tax_gov_ua