Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За яких умов стягнення податкового боргу може бути ініційовано податковим органом без звернення до судових органів на підставі рішення керівника контролюючого органу?

, опубліковано 01 вересня 2023 о 10:18

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що стягнення податкового боргу може бути ініційовано податковим органом без звернення до судових органів на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу за наступних умов:

податковий борг виник в результаті несплати самостійно задекларованих платником податків сум (без обмежень по сумі);

борг не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженого грошового зобов’язання;

у разі відсутності чи наявності у меншій сумі непогашеного зобов’язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково чи надміру сплачених ним грошових зобов’язань або бюджетного відшкодування податку на додану вартість. Тобто, у випадку наявності непогашеного зобов’язання держави перед платником податків у сумі, що є меншою за суму податкового боргу, рішення про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу приймається контролюючим органом в межах різниці між сумою податкового боргу та сумою зобов’язання держави (п. 95.5 ст. 95 Податкового кодексу України).

Звертаємо увагу що, рішення про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках є вимогою стягувана до боржника, що підлягає негайному та обов’язковому виконанню шляхом ініціювання переказу у платіжній системі за правилами відповідної платіжної системи.

Списання  банком  коштів  з  рахунків  платників   податків/суб’єктів господарювання визначено розділом  IV Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої  постановою Правління  Національного  банку   України   від   29 липня 2022 року № 163.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві: 
https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти: 
kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС: 
https://t.me/tax_gov_ua