Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків фізичних осіб – підприємців! Щодо процедури погашення податкового боргу фізичних осіб – підприємців

, опубліковано 11 вересня 2023 о 08:35

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що згідно зі ст. 67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно  до  пп. 16.1.4  п. 16.1 ст. 16 Податкового Кодексу України (далі — ПКУ) платник податків зобов’язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до пп. 14.1.175  п. 14.1 ст. 14 ПКУ, податковий борг – сума  узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов’язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення – рішення (п. 59.1 ст. 59 ПКУ).

Податкова вимога – письмова вимога контролюючого органу до платника податків щодо погашення суми податкового боргу (пп. 14.1.153 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Погашення податкового боргу платника податків врегульовано Главою 9 ПКУ.

Відповідно до п. 88.1 ст. 88 ПКУ з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов’язків, визначених ПКУ, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке   пред’являється   платнику   податків,   що   має   податковий  борг (п. 89.3 ст. 89 ПКУ).

Згідно з пп. 20.1.34 п. 20.1 ст. 20 ПКУ передбачено, що контролюючі органи мають право – звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 87.11 ст. 87 ПКУ орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку – фізичної особи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

Отже, для стягнення податкового боргу з платника податку, що є фізичною особою – підприємцем (далі – ФОП), необхідне відповідне рішення суду, яке з урахуванням вимог п. 87.11 ст. 87 ПКУ підлягає виконанню державною виконавчою службою.

З метою реалізації норм Закону України від 30 червня 2023 року  № 3219-ІХ «Про  внесення  змін  до   Податкового кодексу України та інших законів України   щодо   особливостей   оподаткування  у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219- ІХ) повідомляємо наступне.

Законом № 3219-ІХ п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ  доповнено  п. 69.40, відповідно  до якого встановлено, що тимчасово, з 01 серпня 2023  року  контролюючі  органи  не  здійснюють передбачені статтями 59 - 60, 87 - 101  ПКУ   заходи   з  погашення  податкового боргу, що виник до 24 лютого 2022 року, зокрема, щодо платників податків – ФОП (у тому числі осіб, які провадять незалежну професійну діяльність), місцем проживання яких є тимчасово окуповані російською федерацією території України або території, на яких ведуться активні бойові дії, або території можливих бойових дій, – до останнього числа місяця, в якому була завершена тимчасова окупація або бойові дії, або припинена можливість бойових дій на відповідних територіях.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Дати завершення тимчасової окупації, завершення бойових дій, та дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

При цьому встановлено, що для платників податків, відносно яких контролюючим органам не застосовуються заходи стягнення згідно з цим підпунктом,   зупиняється   перебіг   строків   давності,   визначених   п. 102.4   ст. 102 ПКУ.

Зазначимо також, що Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22  грудня  2022  року  № 309,  зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23 грудня 2022 року за № 1668/39004 (зі змінами).

Таким чином, до платників податків ФОП, податковою адресою/місцем проживання яких є тимчасово окуповані російською федерацією території України або території, на яких ведуться активні бойові дії, або території можливих бойових дій, контролюючі органи тимчасово (до настання вищезазначених подій) не застосовують заходи зі стягнення (погашення) податкового боргу, що виник до 24 лютого 2022 року.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві: 
https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти: 
kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС: 
https://t.me/tax_gov_ua