Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Столична податкова закликає платників дотримуватися норм законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО

, опубліковано 12 жовтня 2023 о 13:41

Головне управління ДПС у м. Києві нагадує платникам податків, що з 01.01.2022 року переважна більшість фізичних осіб - підприємців, при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані застосовувати РРО/програмні РРО. 

При цьому, ті фізичні особи – підприємці спрощенці, що не здійснювали торгівлю ризикових груп товарів по 01.10.2023 року, звільняються від застосування штрафних санкцій за незастосування РРО/програмних РРО. 

Необхідно відмітити, що переважна більшість платників податків сумлінно виконують передбачений чинними нормами законодавства обов’язок щодо реєстрації РРО/програмних РРО, однак не всі їх використовують для фіскалізації усіх розрахункових операцій, занижуючи суми доходів та відповідно суми сплачених податків.

Особливо це стосується тих суб’єктів господарювання, що реалізують продукти харчування іноземного походження. 

В жовтні місяці 2023 року працівники столичного управління фактичних перевірок долучилися до проведення Головним управлінням у Київській області перевірок платників податків на одному із найбільших сільськогосподарських ринків країни на території Київської області.

На ринку розміщені представництва найбільших імпортерів та сільськогосподарських виробників країни, хоча в ході перевірок виявляється, що фактичний продаж здійснюється через підконтрольних фізичних осіб – підприємців на спрощеній системі оподаткування. 

Такий механізм роботи дозволяє великим компаніям мінімізувати сплату податків шляхом заниження сум готівкових розрахунків.

І такі факти системні, підтверджуються результатами проведення хронометражів господарських операцій за місцями проведення перевірок.

З початку здійснення контрольних заходів по суб’єктам господарювання фізичним особам - підприємцям, що здійснюють торгівельну діяльність на ринку, готівкові виторги збільшилися майже в двічі, а в деяких окремих випадках майже в 5 разів. 

Головне управління ДПС у м. Києві рекомендує платникам податків, які занижують свої доходи шляхом приховування готівкової виручки переглянути підходи до ведення бізнесу за для уникнення негативних наслідків у вигляді штрафів. Закликає працювати ЧЕСНО та ВІДПОВІДАЛЬНО на благо нашої держави.

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві: 
https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти: 
kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС: 
https://t.me/tax_gov_ua