Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Марина Твердохлєб: Закликаємо платників повідомляти про невидачу фіскального чека, адже він є не лише гарантією для покупця, а й гарантією надходжень до бюджету 

, опубліковано 26 жовтня 2023 о 14:29

Головне управління ДПС у м. Києві системно отримує інформацію від громадськості про факти порушень порядку проведення розрахунків торговцями в мережі Інтернет.

Така інформація надходить у вигляді скарг, звернень громадян, інформаційних повідомлень на податковий сервіс «Пульс», через чат-бот ДПС «StopViolationBot» та є достатньою підставою для організації фактичних перевірок саме тих суб’єктів господарювання, по яких факти ймовірних порушень підтверджуються.

Так, у жовтні місяці цього року на адресу Головного управління ДПС у м. Києві надійшла скарга громадянина про те, що при продажу мобільного телефону через один із столичних інтернет-магазинів йому не видали фіскальний чек.

В ході розгляду скарги податківцями проведено детальний аналіз діяльності вказаного у скарзі інтернет-магазину, визначено суб’єктів господарювання – продавців товарів та місця видачі товарів, що реалізуються з порушеннями.

Зібраної інформації виявилося достатньо для організації одночасно  4-ох фактичних перевірок за усіма адресами видачі товарів інтернет-магазину.

Як результат, перевіркою встановлено та задокументовано системні факти продажу товарів без застосування РРО/ПРРО, не видачі відповідних розрахункових документів, порушення порядку обліку товарів, а також не оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Враховуючи, що з 01.10.2023 року поновлено застосування штрафних санкцій до суб’єктів господарювання за порушення порядку проведення розрахунків порушники вже будуть притягнуті до фінансової, адміністративної та адміністративно-господарської відповідальності.

Головне управління ДПС у м. Києві вкотре нагадує суб’єктам господарювання про встановлений законодавством обов’язок проведення розрахунків із покупцями товарів із застосуванням РРО/ПРРО та видачею фіскальних чеків.

Саме фіскальний чек є індикатором сумлінності продавців перед покупцями та державою. Саме отриманий фіскальний чек є запорукою продажу якісного товару та сплати продавцем податків в бюджет.

Одночасно, Головне управління ДПС у м. Києві звертається до громадян з проханням повідомляти податкові органи про відомі їм факти невидачі фіскальних чеків.

Отримана інформація буде невідкладно досліджена та перевірена.