Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтернет-торгівля у фокусі уваги столичних податківців

, опубліковано 20 грудня 2023 о 14:33

Умови сьогодення дають шалений поштовх для розвитку в Україні видам діяльності, які не були притаманні бізнесу ще 5 років тому, одним із яких є дистанційна інтернет-торгівля. Їх основу складає роздрібна торгівля орієнтована на кінцевого споживача.

По суті, інтернет-торгівля є сучасною онлайн торгівельною мережею з порівняно нижчими цінами та більш широким асортиментом товарів, а ніж традиційна торгівля.

Для продавця також це можливість мінімізації витрат на оренду торгових площ, заробітних плат працівникам, а найголовніше - суттєве розширення кола ймовірних покупців.

При переході торгівельної діяльності в інтернет площину підприємці не повинні забувати що в Україні податкові правила торгівлі одні для всіх, як для онлайн, так і для офлайн торговців.

А тому, кожен продавець, навіть в мережі Інтернет, зобов’язаний видати розрахунковий документ, який засвідчує перехід права власності на товар від продавця до покупця. Видати розрахунковий документ це не право продавця, а передбачений Законом обов’язок.

Столичні податківці у свою чергу підлаштовуються під зміну трендів, та використовуючи сучасні аналітичні можливості органів ДПС забезпечують контроль і таких торговців.

Так, в листопаді 2023 року податківцями м. Києва виявлено інтернет-магазин брендового одягу, який здійснював продаж товарів без фіскалізації розрахунків. ГУ ДПС у м. Києві невідкладно організовано фактичну перевірку такого інтернет-магазину та задокументовано системні факти незастосування РРО/ПРРО при продажу товарів в мережі Інтернет на суму понад 40 млн гривень.

ГУ ДПС у м. Києві нагадує що Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» за незастосування РРО/ПРРО передбачено штрафні санкції до 150 відсотків вартості проданих товарів з порушеннями, а тому вкотре закликаємо платників податків дотримуватися порядку проведення розрахунків, в т.ч. при продажу товарів в мережі Інтернет.