Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС Києва забезпечує дієвий контроль за фіскалізацією розрахунків у сфері послуг

, опубліковано 25 грудня 2023 о 13:37

Сфера послуг (СТО, мийки, перукарні, салони краси тощо) не має матеріального вираження, тому є однією із найризикованіших видів діяльності для органів ДПС з питань застосування РРО/ПРРО.

Фіксація порушень щодо незастосування РРО/ПРРО в ході перевірок суб’єктів господарювання сфери послуг податківцями документується при проведенні розрахунків (контрольних розрахункових операцій), або ж шляхом проведення хронометражу робочого дня господарської одиниці.

Головне управління ДПС у м. Києві використовує законодавчо дозволені методи та способи контролю забезпечуючи при цьому дієвий контроль за фіскалізацією розрахунків також і у сфері послуг.

Впродовж грудня місяця на адресу столичної податкової надійшло декілька звернень щодо ймовірних порушень порядку проведення розрахунків при оплаті послуг на СТО в одному з районів Києва, а тому, податківцями невідкладно організовано фактичні перевірки усіх суб’єктів господарювання, що надавали послуги за адресою зазначеною у зверненнях, а це дві фізичні особи – підприємці та одна юридична особа.

Така організація контрольно – перевірочних заходів є найбільш ефективною, адже не дає можливості порушникам уникнути відповідальності, перекладаючи її на інших суб’єктів господарювання, по яким перевірка не проводиться.

Як результат, виявлено значні суми не облікованих готівкових коштів та чорнові записи, які підтверджують роботу СТО із системними порушеннями порядку проведення розрахунків.

Крім того, задокументовано ряд інших порушень законодавства, контроль за яким здійснюють податкові органи, а саме: незабезпечення можливості розрахунків у безготівковій формі та використання праці неоформлених працівників.

За результатами перевірок порушники будуть притягнуті до фінансової, адміністративної та адміністративно-господарської відповідальності.

Головне управління ДПС у м. Києві вкотре нагадує суб’єктам господарювання, що лише сумлінне виконання платниками податків визначених законодавством обов’язків, в т.ч. із фіскалізації розрахунків, є запорукою відсутності санкцій з боку контролюючих органів, сталого розвитку бізнесу та держави в цілому.