Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Боротьба з нелегальним обігом пального в столиці триває

, опубліковано 26 грудня 2023 о 11:44

Пальне – основний ресурс у сучасному світі, і попит на нього продовжує зростати, незважаючи на збільшену увагу до альтернативних джерел енергії. 

Особливо в Києві, де постійно збільшується кількість автомобілів попит на пальне є надзвичайно високим. Реалізація його здійснюється через авто- та газозаправні станції, і застосування РРО з видачею продавцем фіскального чека при цьому є обов’язковим.

Починаючи з 2019 року в Україні постійно посилюється контроль за обігом пального, запроваджено ліцензування його продажу, введені системи онлайн моніторингу кількості пального на АЗС.

Однак, підвищений попит, на превеликий жаль підштовхує деяких продавців ухилятися від виконання обов’язків щодо дотримання порядку проведення розрахунків, зокрема, ведення обліку пального з дотриманням норм чинного законодавства при продажу паливно-мастильних матеріалів. Ціль у таких продавців одна – продаж не облікованого пального за для отримання надприбутків.

Нещодавно управлінням фактичних перевірок столичної податкової проведено фактичні перевірки АЗС на території м. Києва та зафіксовано факти продажу необлікованого у встановленому порядку пального. Продавець не зміг протягом строку перевірки надати будь-які документи, що б підтвердили походження пального.

Враховуючи значну кількість та вартість пального, продаж якого здійснювався з порушеннями порядку проведення розрахунків, суб’єкту господарювання, оператору АЗС, доведеться сплачувати мільйонні штрафи.

Головне управління ДПС у м. Києві нагадує суб’єктам господарювання, що реалізують пальне та інші підакцизні товари, про необхідність неухильного дотримання порядку їх обліку та продажу, а також правил ліцензування такої діяльності.