Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#інформаційна_підтримка_платників

, опубліковано 25 квітня 2024 о 16:37

Сьогодні, 25 квітня, у столичній ДПС відбувся вебінар для платників податків. Тема заходу: «Відповідальність за здійснення торгівельної діяльності через мережу Інтернет без державної реєстрації».

Фахівець управління податкового аудиту фізичних осіб – Олександр Піонт поінформував слухачів про те, що продаж товарів чи надання послуг через мережу Інтернет без реєстрації ФОП, з отриманням коштів готівкою на свою банківську карту фізичної особи, передбачає відповідальність – штраф за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання. Такий штраф передбачений статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Також спікер детально зупинився на розмірах встановлених штрафів за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання.

Окрім того, лектор нагадав онлайн - аудиторії, що зареєструвати ФОП може будь-яка дієздатна особа. Процедура реєстрації є безоплатною (відсутній адміністративний збір) та займає 24 години (якщо документи подавати до нотаріуса) або ж декілька днів (якщо реєструвати через ЦНАП). 

Також увагу слухачів акцентовано на тому, що реєстрацію ФОП не за місцем прописки можна провести в будь-якого реєстратора на території України, незалежно від місця проживання особи. Однак, зазначений принцип екстериторіальності реєстрації не впливає на місце податкового обліку. Податковий облік здійснюватиметься контролюючим органом за місцем реєстрації.

На всі запитання, які виникали у платників податків під час онлайн заходу податківець надав змістовні відповіді.