Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які розміри ставок єдиного податку з 01 січня 2022 року встановлені для ФОП – платників єдиного податку першої та другої груп?

опубліковано 11 січня 2022 о 16:18

З 01 січня 2022 року відповідно до статей 7 та 8  Закону України від 02 грудня 2021 року № 1928-ІХ «Про Державний бюджет України на 2022 рік» установлено місячні розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб у сумі 2481 грн та мінімальної заробітної плати – 6500 гривень.

Враховуючи вищезазначене, максимальний місячний розмір єдиного податку  у  2022  році   для  фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП) – платників  єдиного податку  першої  групи  становить  248,10 грн,  для  ФОП – платників   єдиного   податку  другої групи – 1300,0 гривень.

Довідково:  згідно  з  п. 293.1  ст. 293  Податкового кодексу України (далі – ПКУ) ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року (далі – прожитковий мінімум), другої групи – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі – мінімальна заробітна плата).

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для ФОП, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку – не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму;

2) для другої групи платників єдиного податку – не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.