Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи мають право фізичні особи укласти договір про добровільну сплату ЄСВ?

, опубліковано 18 серпня 2021 о 08:51

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що фізичні особи мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ)  у розмірі 22 % до визначеної бази нарахування.

Відповідно до абзацу п’ятого частини першої ст. 10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платниками, які мають право на добровільну сплату ЄСВ (виключно на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування), є особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, а також не належать до обов’язкових платників ЄСВ, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України).

Для добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску), особою подається відповідна заява за формою, затвердженою  наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449.

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору (абзац третій частини третьої ст. 10 Закону № 2464).

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine