Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено чергову зустріч із столичними платниками податків щодо застосування нової форми обліку доходів і витрат

, опубліковано 18 серпня 2021 о 10:18

Сьогодні фахівцями Головного управління ДПС у м. Києві проведено онлайн зустріч із суб’єктами господарювання столиці. «Застосування нової форми обліку доходів і витрат фізичними особами - підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність» – тема онлайн заходу.

«З початку року ФОП на загальній системі оподаткування та фізичні особи, які проводять незалежну професійну діяльність, як і раніше, зобов’язані вести облік доходів і витрат. Але цей облік можна здійснювати як в паперовому, так і в електронному вигляді, у тому числі за допомогою сервісу «Електронний кабінет», – відкриваючи зустріч зазначив в.о. заступника начальника ДПС Києва Дмитро Аленін.

У ході заходу податківці поінформували слухачів, що Міністерством фінансів України наказом від 13.05.2021 року №261«Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» (далі – Наказ № 261) затверджено типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність; Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Також фахівці податкової зазначили, що Наказом № 261 забезпечено реалізацію окремих положень Податкового кодексу для фізичних осіб – підприємців у частині включення до витрат амортизаційних відрахувань з веденням їх обліку та відображенням у типовій формі. Зокрема, введено додаток до типової форми. Водночас норми наказу не передбачають будь-яких додаткових дій фізичних осіб – підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, під час використання типової форми, крім виконання вимог Податкового кодексу.

Окрім того учасникам заходу нагадали, що у разі прийняття рішення ФОП вести облік за типовою формою на паперових носіях у Податковому кодексі відсутні вимоги щодо реєстрації такої типової форми в контролюючому органі. У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов'язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами Електронного кабінету.

На завершення зустрічі столичні платники мали змогу отримати кваліфіковані відповіді фахівців ДПС м. Києва на свої запитання стосовно теми заходу.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine