Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Судом підтверджено правомірність винесених податкових повідомлень-рішень на суму 12,46 млн гривень

опубліковано 07 вересня 2021 о 11:50

Судом підтверджено правомірність винесених ГУ ДПС у м. Києві податкових повідомлень-рішень на загальну суму 12,46 млн гривень.

Так, Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду підтримано позицію ГУ ДПС у м. Києві та зроблено висновок про те, що підставами для віднесення до складу сум витрат, понесених на придбання товарів (робіт, послуг), є сукупність таких умов, як реальне (фактичне) придбання товарів (робіт, послуг), використання придбаних товарів (робіт, послуг) у власній господарській діяльності, а також документальне підтвердження понесених витрат. Для підтвердження даних податкового обліку можуть братися до уваги лише ті первинні документи, які складені у разі фактичного здійснення господарської операції, якщо вона спричинила реальні зміни майнового стану платника податків. 

Якщо ж фактичного здійснення господарської операції не було, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку навіть за наявності всіх формальних реквізитів таких документів, що передбачені чинним законодавством.

Суд касаційної інстанції звернув увагу на те, що такі обставини у справі як наявність кримінального провадження, зареєстрованого за фактом вчинення злочину стосовно фіктивності підприємств - контрагентів покупця та причетність до кримінального правопорушення за фактом фіктивного підприємництва, не могли бути не враховані судом першої інстанції, оскільки статус фіктивного підприємства несумісний з легальною підприємницькою діяльністю, навіть за формального підтвердження її первинними документами.

Колегія суддів зауважила, що для вирішення спору по суті та надання оцінки правомірності проведення позивачем податкового обліку, суд перевіряє відповідність вимогам законодавства первинних документів, їх наявність, що вимагається нормативно-правовими актами та безпосередньо укладеними угодами. Поряд з цим, окрім мінімально необхідних згідно з податковим законодавством документів суд має перевірити й інші документи та обставини, які мають підтвердити реальність виконання спірної операції, що відображена в податковому обліку.

Верховним Судом резюмовано, що ТОВ «Новаклін» не доведено наявності підстав, з якими норми податкового законодавства пов`язують можливість правомірного формування спірних сум податкових вигод. Відповідно, при прийнятті оскаржуваних рішень контролюючий орган діяв правомірно, у межах наданих йому повноважень.

Таким чином, постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 01.06.2021 у справі № 826/5214/17 касаційну скаргу ТОВ «Новаклін» залишено без задоволення, постанову суду апеляційної інстанції, якою у задоволенні адміністративного позову ТОВ «Новаклін» про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень відмовлено – залишено без змін.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX