Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізичні особи – підприємці та самозайняті особи зобов’язані повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, в яких такі особи відкривають рахунки

, опубліковано 08 жовтня 2021 о 11:35

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, в яких такі особи відкривають рахунки (п. 69.7 ст. 69 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Відповідно до п. 69.2 ст. 69 ПКУ банки та інші фінансові установи зобов’язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків – юридичної особи (резидента і нерезидента), у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття рахунка.

Зазначена норма передбачає надання інформації про всі рахунки платників податків. Разом з тим, слід взяти до уваги, що самозайняті особи відкривають рахунки, на які зараховуються кошти, як на вимогу суб’єктів господарювання, так і на вимогу фізичних осіб.

Статтею 128 Господарського кодексу України визначено, що громадянин – підприємець відповідає за своїми зобов’язаннями усім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення.

У разі виникнення питання щодо стягнення податкового боргу з платника податків, що є ФОП, його майно, у тому числі і кошти, які знаходяться на його рахунках у банках чи інших фінансово-кредитних установах, можуть бути використані для забезпечення виконання податкових зобов’язань такого платника податків.

Водночас, згідно з п. 118.3 ст. 118 ПКУ неповідомлення ФОП та особами, що проводять незалежну професійну діяльність, про свій статус банку або іншій фінансовій установі при відкритті рахунку – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн за кожний випадок неповідомлення.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine