Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Столичні податківці провели сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо порядку укладання договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового пенсійного страхування

, опубліковано 08 жовтня 2021 о 11:54

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 07 жовтня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Порядок укладання договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового пенсійного страхування».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. Чи можна заключити договір про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування непрацюючому пенсіонеру з метою перерахунку пенсії?

Підстави для відмови в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для непрацюючих пенсіонерів відсутні.

Водночас повідомляємо, що сплачені суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) відповідно до укладеного договору про добровільну участь поверненню не підлягають.

З метою уникнення непорозумінь рекомендуємо непрацюючим пенсіонерам звертатися до Пенсійного фонду України з питання доцільності укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для перерахунку пенсії.

2. Чи має право особа, що перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди?

Відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов’язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску, регулюються виключно Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).

Згідно з п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 платниками єдиного внеску є: зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.

Застрахована особа – це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок (п. 3 частини першої ст. 1 Закону № 2464).

Частиною першою ст. 10 Закону № 2464 визначено коло платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску та умови за яких таке право надається.

Відповідно до частини першої ст. 10 Закону № 2464 право на добровільну сплату єдиного внеску мають, зокрема, особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, та не належать до платників єдиного внеску, визначених пунктами 4, 5 та 51 частини першої ст. 4 Закону № 2464, в тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, – виключно на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Отже, згідно зі ст. 10 Закону № 2464 особа, що перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, не має права на заключення договору про добровільну сплату єдиного внеску.

3. Чи може особа одночасно укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та договір про одноразову сплату єдиного внеску у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування?

Порядок укладення договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування врегульовано ст. 10 Закону № 2464 та розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року
№ 449 (далі – Інструкція № 449).

Категорію платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску визначено частиною першою ст. 10 Закону № 2464.

Такі особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Договір про добровільну участь), але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату) (частина друга ст. 10 Закону № 2464).

Згідно з абзацом першим частини першої ст. 10 Закону № 2464 договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року).

Перелік документів, необхідних для укладення Договору про добровільну участь зазначені у пп. 1 п. 3 розд. V Інструкції № 449.

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, після перевірки викладених у ній відомостей контролюючими органами у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно з додатком 4 до Інструкції № 449 (пп. 3 п. 3 розд. V Інструкції № 449).

Відповідно до частини сьомої ст. 10 Закону № 2464 та пп. 2 п. 3 розд. V Інструкції № 449 контролюючий орган відмовляє в укладенні Договору про добровільну участь у разі, якщо особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, не відповідає вимогам щодо осіб, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, зокрема якщо така особа раніше уклала договір про добровільну участь, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачені договором умови.

Отже, Законом № 2464 та Інструкцією № 449 не передбачено можливості особою, яка має право на добровільну сплату єдиного внеску, одночасного укладення Договору про добровільну участь та договору про одноразову сплату єдиного внеску.

4. Чи має право фізична особа у зв’язку з працевлаштуванням розірвати протягом першого року укладений договір про добровільну участь у сплаті єдиного внеску, термін дії якого не минув?

Фізична особа, яка виявила бажання на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування укладає договір про добровільну участь у сплаті єдиного внеску на термін визначений у договорі, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

Розірвати договір достроково, впродовж першого року дії, може лише територіальний орган за умови набуття застрахованою особою зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (працевлаштування).

5. Чи застосовується відповідальність до фізичної особи, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску, але не подала звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску?

Фізична особа, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску, але не подала звіт про суми добровільних внесків, передбачених договором, втрачає право на отримання допомоги при настанні страхового випадку, який визначений у укладеному договорі.

6. Чи може особа, якій не вистачає до страхового стажу декілька місяців, заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата, на період менше одного року?

Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

В усіх випадках ця сума не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.

7. Чи має право фізична особа укласти договір про добровільну сплату єдиного внеску та який розмір єдиного внеску передбачений?

Фізична особа має право на добровільну сплату єдиного внеску у розмірі 22 відсотки до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

8. Яким чином можна отримати в контролюючих органах довідку про те, що фізична особа не заключала договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?

Платник єдиного внеску має право безоплатно отримувати від контролюючих органів та Пенсійного фонду в межах їх компетенції інформацію, необхідну для виконання обов’язків, покладених на платника згідно з Законом № 2464, а також для підтвердження надходження до Пенсійного фонду сплачених платником сум єдиного внеску.

Тобто, платник може звернутися до контролюючого органу за основним місцем обліку з письмовим зверненням щодо отримання довідки про те, що фізична особа не заключала договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Довідка видається безоплатно, в довільній формі, на підставі поданого звернення, яке обов’язково повинне містити посилання на найменування підприємства (установи, організації), яке потребує таку довідку.

Контролюючий орган на підставі поданого звернення визначає наявність/відсутність договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та надає довідку довільної форми у термін, визначений ст. 20 Закону України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян», не пізніше п’ятнадцяти днів від дня отримання звернення.

9. Які реквізити повинен містити договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?

Відповідно до частини четвертої ст. 10 Закону № 2464 у договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування зазначаються:

назва документа;

відомості про особу, які вносяться до системи персоніфікованого обліку (частина третя ст. 20 Закону № 2464);

строк дії договору;

порядок сплати єдиного внеску та рахунки, на які він має сплачуватися;

умови набуття застрахованою особою права на виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням відповідно до закону;

умови розірвання договору;

права та обов’язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору;

інші умови за згодою сторін або передбачені типовим договором про добровільну участь, що не суперечать законодавству про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

10. Чи може фізична особа, з метою отримання страхового стажу, сплатити єдиний внесок за попередні періоди до 01 січня 2004 року, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню?

Фізична особа, яка відповідає вимогам частини першої ст. 10 Закону № 2464, може прийняти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування шляхом одноразової сплати єдиного внеску за періоди з 01 січня 2004 року.

Тобто, сплата єдиного внеску за попередні періоди до 01 січня 2004 року, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, положеннями Закону № 2464 не передбачено.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine