Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо ліцензування рідини, що використовується в електронних сигаретах під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 28 жовтня 2021 о 14:57

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 25 жовтня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Ліцензування рідини, що використовується в електронних сигаретах».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. Які документи необхідно подати для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та до якого контролюючого органу потрібно звертатись: за місцем реєстрації чи за місцем провадження торгівельної діяльності?

Ліцензія на роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах видається за заявою суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), до якої додається документ, що підтверджує сплату 1/4 частки річної плати за ліцензію.

Видача ліцензії на роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах здійснюється Головними управліннями ДПС в областях та м. Києві за місцем провадження торговельної діяльності (місцем формування поїзда (приписки судна)).

2. До якого контролюючого органу суб’єкт господарювання подає документи для отримання ліцензії на право оптової торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, внесення змін до ліцензії чи проставлення відмітки про внесення плати за ліцензію на наступний рік, у тому числі, якщо суб’єкт господарювання здійснює діяльність через філію (яка не є юридичною особою)?

Для отримання ліцензії на право оптової торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, внесення змін до ліцензії чи проставлення відмітки про внесення плати за ліцензію на наступний рік, у тому числі, якщо діяльність здійснюється через філію (яка не є юридичною особою) суб’єкт господарювання подає документи до територіальних органів ДПС (ГУ ДПС у областях та м. Києві) за основним місцем реєстрації.

У разі якщо суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) здійснює оптову торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, через філію (яка не є юридичною особою), інформація про місцезнаходження філії та її ідентифікаційний код зазначаються в додатку до ліцензії. Додаток видається за заявою суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), до якої додається копія довідки про включення філії до ЄДРПОУ з присвоєним їй ідентифікаційним кодом, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа, або посадовою особою органу ліцензування.

3. За якою формою подається звітність про обсяги виробництва та/або обігу рідин, що використовуються в електронних сигаретах суб’єктами господарювання, які одержали ліцензію на право виробництва та/або оптову торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах?

За формою № 3-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів» подається звіт суб’єктами господарювання, які одержали ліцензію на право виробництва рідин, що використовуються в електронних сигаретах, за формою № 1 – ОТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі» – суб’єктами господарювання, які одержали ліцензію на право оптової торгівлі такими рідинами.

4. Чи мають право суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами, здійснювати роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі такими рідинами?

Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами, мають право здійснювати роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі такими рідинами.

5. Чи може суб’єкт господарювання здійснювати роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, через інтернет-магазин?

Суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через свої зареєстровані постійні представництва) може здійснювати продаж рідин, що використовуються в електронних сигаретах через інтернет-магазин, за наявності місця здійснення роздрібної торгівлі, яке обладнане реєстраторами розрахункових операцій, та/або програмними реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій, ліцензій на відповідні види діяльності та забезпечення дотримання вимог ст. 153 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

6. Які встановлено обмеження щодо продажу електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння?

Обмеження щодо продажу електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння встановлені ст. 153 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

7. Чи потрібно придбавати ліцензії на імпорт або експорт рідин, що використовуються в електронних сигаретах?

Імпорт, експорт рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюються суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності без наявності ліцензії.

Оптова або роздрібна торгівля на території України рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюються за наявності у суб’єктів господарювання ліцензій на відповідний вид діяльності.

8. Чи можуть суб’єкти господарювання здійснювати сплату за ліцензії на виробництво, оптову та роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах на єдиний рахунок?

Відповідно до пп. 351.2 ст. 351 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

З початком використання єдиного рахунку платник податків зобов’язаний здійснювати сплату грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску, інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, через єдиний рахунок, крім випадків, передбачених абзацом другим пп. 351.1 ст. 351 ПКУ (абзац перший пп. 351.3 ст. 351 ПКУ).

Отже, з початком використання єдиного рахунку суб’єкт господарювання зобов’язаний здійснювати сплату за ліцензії на виробництво, оптову та роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах на єдиний рахунок.

9. З якою періодичністю на вебпорталі ДПС оновлюється інформація щодо реєстрів виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право виробництва та обігу рідин, що використовуються в електронних сигаретах?

Ліцензійні реєстри оновлюються на вебпорталі ДПС з такою періодичністю:

Єдиний державний реєстр виробників спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах – протягом п’яти робочих днів з дня видачі ліцензії;

Ліцензійний реєстр діючих ліцензій на оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідин, що використовуються в електронних сигаретах – періодичність оновлення відсутня;

Ліцензійний реєстр діючих ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідин, що використовуються електронних сигаретах – періодичність оновлення відсутня.

10. За якими кодами бюджетної класифікації сплачується плата за ліцензії на право виробництва, роздрібної та/або оптової торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах?

Плата за ліцензії на право виробництва, роздрібної та/або оптової торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах сплачується за такими кодами бюджетної класифікації:

22010500 – плата за ліцензії на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, дистиляту виноградного спиртового, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

22011000 – плата за ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах;

22011100 – плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine