Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інна Якушко: мораторій на деякі види перевірок бізнесу продовжує діяти на період карантину

опубліковано 19 листопада 2021 о 17:16

Проведення податкових перевірок бізнесу на час карантину – основна тема виступу заступника начальника Головного управління ДПС у м. Києві Інни Якушко на V податковому форумі «TAX&BUSINESS TALKS».

«У зв’язку з продовженням карантину, мораторій продовжує діяти на деякі види податкових перевірок. Це питання врегульовано пунктом 52 прим. 2 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу. Зауважу, що постановою Кабміну від 03.02.2021 № 89 частково скасовано мораторій на податкові перевірки шляхом скорочення строку дії обмежень, встановлених цим пунктом» - зазначила Інна Якушко.

Під час виступу заступник начальника столичної податкової ознайомила учасників форуму з нормативними документами, які регулюють питання проведення податкових перевірок під час карантину. Також акцентувала увагу на тому, які саме перевірки дозволено проводити податковим органам з врахуванням постанови №89.

Детально розповіла про дії платника у разі втрати документів, які підлягають перевірці, а також пояснила за яких обставин можливе зупинення строків проведення перевірок. Окрім того, нагадала пристунім про перебіг строків давності для здійснення перевірок та донарахування платежів до бюджету.

За її словами, з початку поточного року законодавством передбачено, що перебіг строків давності для здійснення перевірок та донарахування до бюджету зупиняється на період, коли їх проведення неможливо зокрема, у зв’язку з: законодавчою або судовою забороною на проведення перевірок; зупиненням, продовженням, перенесенням строків проведення перевірки у порядку, передбаченому Податковим кодексом України; відсутністю платника за місцезнаходженням; втратою документів; недопущенням посадових осіб до перевірки; оскарженням платником наказів на перевірку; адміністративним або судовим оскарженням рішення про нарахування грошового зобов’язання.