Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» щодо порядку та процедури реорганізації юридичної особи, закриття відокремленого підрозділу юридичної особи, порушення провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подання заяви про зняття з обліку платника податків

, опубліковано 11 жовтня 2021 о 15:38

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 06 жовтня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Порядок та процедура реорганізації юридичної особи, закриття відокремленого підрозділу юридичної особи, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. Яким контролюючим органом та у якому порядку проводиться документальна позапланова перевірка, якщо розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи, закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юридичної особи (в т. ч. іноземної компанії, організації) або порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків?

Якщо розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи, закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юридичної особи (в т. ч. іноземної компанії, організації) або порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків, рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків приймається контролюючим органом за місцем обліку такого платника.

При проведенні заходів податкового контролю, пов’язаних з ліквідацією або реорганізацією платника податків, контролюючі органи організовують та планують їх таким чином, щоб вимоги щодо сплати платежів, контроль за справлянням яких здійснюють контролюючі органи, були сформовані і отримані особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків, не пізніше строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог.

Порядок проведення документальних позапланових перевірок зазначено у ст. 78, 79 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

2. Ким подається та підписується заява за ф. № 8-ОПП, у разі прийняття юридичною особою рішення про припинення відокремленого підрозділу, якою печаткою скріплюється?

У разі прийняття уповноваженим органом управління юридичної особи рішення про закриття відокремленого підрозділу, заява за формою № 8-ОПП підписується керівником відокремленого підрозділу, особою, відомості про яку включені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), або керівником юридичної особи та скріплюється відповідною печаткою (за наявності).

3. Які дії необхідно здійснити ліквідатору для зняття з обліку в контролюючому органі юридичної особи, відносно якої в ЄДР внесено запис про припинення діяльності?

Зняття з обліку в контролюючих органах юридичних осіб (їх відокремлених підрозділів) визначено: ст. 67 ПКУ, розд. ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588 (далі – Порядок № 1588), ст. 5 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464), розд. IV Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від
24 листопада 2014 року № 1162 (далі – Порядок № 1162).

4. Яким чином відбувається зняття з обліку в контролюючому органі юридичної особи при проведенні процедури реорганізації?

Зняття з обліку у контролюючому органі юридичної особи при проведенні процедури реорганізації відбувається на підставі надходження відомостей про державну реєстрацію припинення юридичної особи з ЄДР.

Врегулювання питань погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу такого платника здійснюється у порядку, визначеному ПКУ.

5. Яким чином здійснюється перереєстрація (взяття/зняття з обліку) юридичної особи в контролюючих органах у зв’язку зі зміною організаційно-правової форми?

У разі одержання відомостей із ЄДР про рішення про припинення юридичної особи контролюючі органи розпочинають та проводять процедури, передбачені ПКУ, Законом України № 2464, розд. ХІ Порядку № 1588, розд. IV Порядку № 1162. Зокрема, ст. 5 Закону № 2464 встановлене право органів ДПС на проведення перевірки платника щодо правильності нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

За результатами проведення відповідних заходів у зв’язку з ліквідацією або реорганізацією платника податків, до завершення строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог органи ДПС направляють до ЄДР відомості про відсутність (наявність) заборгованості із сплати податків і зборів, відсутність (наявність) заборгованості із сплати єдиного внеску або про узгодження плану реорганізації юридичної особи – у разі наявності податкового боргу при реорганізації юридичної особи.

Після отримання із ЄДР відомостей про державну реєстрацію припинення юридичної особи, що припинилась в результаті перетворення, та державну реєстрація новоутвореної юридичної особи, за результатами опрацювання таких відомостей до інформаційної системи ДПС вносяться дані про зазначені реєстраційні дії без зміни податкового номеру (код ЄДРПОУ) юридичної особи, закриття інтегрованої картки платника та визначення дати зняття з обліку. Водночас змінюються організаційно-правова форма юридичної особи, її найменування та інші дані, які були змінені щодо новоутвореної юридичної особи.

6. Як погашуються грошові зобов’язання (податковий борг) у разі реорганізації платника податків та чи є підстави для зупинення або відстрочення стягнення податкового боргу?

Порядок погашення грошових зобов’язань або податкового боргу у разі реорганізації платника податків визначено ст. 98 ПКУ та р. V Порядку розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) платників податків, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 10 жовтня 2013 року № 574.

ПКУ не передбачено підстав для зупинення або відстрочення стягнення податкового боргу платника податків, який реорганізується, оскільки згідно з п. 98.7 ст. 98 ПКУ реорганізація платника податків не змінює строків погашення грошових зобов’язань або податкового боргу платниками податків, утвореними у результаті такої реорганізації.

7. У який термін контролюючими органами призначається документальна позапланова перевірка юридичної особи, відокремленого підрозділу (філії) після внесення запису про їх припинення до ЄДР?

Термін прийняття керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу рішення про призначення документальної позапланової перевірки юридичної особи, відокремленого підрозділу (філії) після внесення запису про їх припинення до ЄДР ПКУ не визначено.

8. Яким чином інформація про призначення ліквідаційної комісії (ліквідатора) юридичної особи подається до контролюючого органу?

Інформацію про призначення ліквідаційної комісії (ліквідатора) юридичної особи, відомості про яку включаються до ЄДР, контролюючий орган отримує з ЄДР в порядку, визначеному Законом України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та ПКУ. Подання такими юридичними особами додаткових документів до контролюючих органів не передбачено.

Платники податків, для яких установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР, подають до контролюючого органу заяву про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП, в якій зазначаються дані про голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії), ліквідатора, платника податків (фізичну особу), іншу особу, яку згідно з рішенням про припинення призначено відповідальною за проведення процедур припинення платника податків.

9. На підставі яких законодавчих актів здійснюється перевірка платників єдиного внеску (в тому числі при ліквідації)?

Документальні та камеральні перевірки платників єдиного внеску проводяться у порядку, встановленому ПКУ.

Перевірка при ліквідації як платника єдиного внеску здійснюється з дотриманням вимог Порядку № 1162.

10. Чи може платник податку подати останню (ліквідаційну) Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств до закінчення звітного (податкового) кварталу (року), якщо дата ліквідації припадає на початок або середину такого звітного (податкового) кварталу (року)?

Якщо дата ліквідації припадає на початок або середину такого звітного (податкового) кварталу (року), платник податку на прибуток підприємств може подати останню (ліквідаційну) Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація) до закінчення звітного (податкового) кварталу (року), але не пізніше строків встановлених п. 49.18 ст. 49 ПКУ. Додатком до такої Декларації та її невід’ємною частиною є комплект річної фінансової звітності (за період з початку року по дату ліквідації), у т. ч. ліквідаційний баланс.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС :

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine