Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інна Якушко: з 01 січня 2022 року фізичні особи – платники єдиного податку ІІ-ІІІ груп мають застосовувати РРО/ПРРО для здійснення розрахункових операцій

, опубліковано 28 грудня 2021 о 16:47

«Відповідно до вимог Податкового кодексу України з 01 січня 2022 року фізичні особи – платники єдиного податку ІІ-ІІІ груп зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу», - повідомила заступник  начальника Головного управління ДПС у м. Києві Інна Якушко під час зустрічі з платниками податків.

Окрім того, Інна Валеріївна підкреслила, що відповідно до положень Податкового кодексу  фізичні особи - підприємці, які перебувають на першій групі спрощеної системи оподаткування, звільнені від обов’язку застосовувати РРО та/або програмні РРО при здійсненні власної господарської діяльності. Також зазначена категорія платників не веде облік товарних запасів.

У ході зустрічі Інна Валеріївна нагадала, що розрахункова операція це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернений покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Звертаємо увагу платників податків користувачів РРО/ПРРО, що наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496, затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку.

Відповідно до вимог зазначеного Порядку обов’язок ведення обліку товарів, що знаходяться в місці продажу, поширюється на суб’єктів господарювання, які застосовують РРО та/або ПРРО, у тому числі:

юридичних осіб;

фізичних осіб - підприємців, що знаходяться на загальній системі оподаткування;

фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію:

- технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- лікарських засобів та виробів медичного призначення;

- ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- підакцизних товарів (алкогольні напої, тютюнові вироби, пальне).

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine