Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про форму та порядок заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи розповідали столичні податківці під час «гарячої лінії»

, опубліковано 28 січня 2022 о 13:58

В Головному управлінні ДПС у м. Києві 24 січня 2022 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Щодо форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом № 859 від 02 жовтня 2015 року (з внесеними змінами наказом Міністерства фінансів України № 783 від 17 грудня 2020 року), який набрав  чинності з 01 січня 2021 року».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

1. Починаючи з якого періоду подається податкова декларація про майновий стан і доходи, затверджена наказом Мінфіну від 02 жовтня 2015 року № 859 (у редакції наказу Мінфіну від 17 грудня 2020 року № 783)?

Податкова декларація про майновий стан і доходи, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17 грудня 2020 року № 783) подається з 01 січня 2022 року.

2. У які терміни, за якою формою фізична особа може отримати довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань) та за який податковий період подається така декларація, у тому числі для виїзду за кордон на постійне місце проживання?

Довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року № 568, видається контролюючим органом за місцем податкового обліку:

платникам податків, які звернулися відповідно до п. 179.12 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), – протягом 10 календарних днів з дати отримання заяви;

платникам податку – резидентам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання та які звернулися відповідно до п. 179.3 ст. 179 ПКУ, – протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації про майновий стан і доходи та сплати належної суми податку.

Водночас декларація про майновий стан і доходи подається за три останні звітні податкові періоди (у разі наявності невиконаного обов’язку з подання) та за звітний період поточного року (з початку поточного року до строку, на який припадає день подання такої декларації).

3. Який дохід (нарахований чи виплачений) потрібно зазначати фізичній особі в розд. ІІ податкової декларації про майновий стан і доходи, якщо протягом звітного року податковим агентом доходи (в тому числі у вигляді заробітної плати, дивідендів, орендної плати тощо) виплачені не в повному обсязі?

У розд. II «Доходи, отримані протягом звітного (податкового) року» податкової декларації про майновий стан і доходи фізичній особі потрібно зазначати суму нарахованих податковим агентом доходів (в тому числі у вигляді заробітної плати, дивідендів, орендної плати тощо).

4. В якому рядку декларації про майновий стан і доходи платник податку відображає дохід у вигляді спадщини (подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою, якщо у нього є інші підстави для подання такої декларації?

У разі наявності підстав для подання податкової декларації про майновий стан і доходи, дохід у вигляді спадщини (подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, відображається у рядку 10.6 декларації про майновий стан і доходи.

5. Чи подає фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, додаток Ф2 до декларації про майновий стан і доходи, якщо протягом звітного періоду дохід від такої діяльності не отримувала?

Якщо особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, протягом звітного періоду не отримувався дохід від такої діяльності, то обов’язку подання декларації про міновий стан і доходи, у т. ч. додатку Ф2 у зазначеної особи не виникає.

Водночас, якщо особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, протягом звітного періоду отримувались інші доходи, крім доходів від незалежної професійної діяльності, то така особа зобов’язана подати декларацію про майновий стан і доходи та заповнити відповідні додатки в залежності від виду отриманого доходу.

6. В які терміни фізична особа подає податкову декларацію про майновий стан і доходи за звітний (податковий) рік та сплачує задекларовану нею суму податкових зобов’язань?

Відповідно до пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року
(пп. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 розд. IV ПКУ).

Згідно з п. 179.7 ст. 179 ПКУ фізична особа зобов’язана самостійно до 01 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи.

7. Яка відповідальність передбачена до фізичної особи за заниження зобов’язання з ПДФО в річній податковій декларації про майновий стан і доходи, виявлене контролюючим органом?

При виявленні заниження податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у річній декларації про майновий стан і доходи, до фізичної особи застосовується відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 10 відс. суми визначеного податкового зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи.

Ті самі діяння, вчинені умисно, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відс. від суми визначеного податкового зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи.

Такі діяння, що вчинені умисно повторно протягом 1095 календарних днів, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50 відс. суми визначеного податкового зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи.

Починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків цього зобов’язання за відповідний податковий (звітний) період, щодо якого виявлено заниження, та за весь період заниження (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження) нараховується пеня.

Крім того, до фізичної особи застосовується адміністративна відповідальність.

8. До якого бюджету сплачується ПДФО, враховуючи норму пп. «в» пп. 168.4.5
п. 168.4 ст. 168 ПКУ, та куди подається декларація про майновий стан і доходи у разі отримання
фізичною особою – орендодавцем доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю?

У разі отримання фізичною особою – орендодавцем доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, орендодавець повинен нарахувати податок на доходи фізичних осіб та сплатити (перерахувати) його за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості) в строки, встановлені ПКУ.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

9. Чи включається до річної податкової декларації про майновий стан і доходи з метою оподаткування ПДФО сума поворотної фінансової допомоги, що надається фізичній особі юридичною особою – нерезидентом на термін більше одного року?

Сума коштів, надана юридичною особою – нерезидентом фізичній особі за договором позики, яку фізична особа (позичальник) повинна повернути позикодавцеві у визначений договором термін, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб і не відображається у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи та відображається у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

10. Яку адресу зазначати у податковій декларації про майновий стан і доходи, у разі, якщо відбулось перейменування назви вулиці, міста, селища тощо?

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Водночас, податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків повинен зазначити в податковій декларації про майновий стан і доходи актуальні дані про адресу місця проживання, за якою здійснюється листування з платником Крім того, за такою адресою контролюючим органом може бути надіслано (вручено) податкове повідомлення-рішення.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine