Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи має право контролюючий орган анулювати реєстрацію платника єдиного податку першої або другої групи, у разі надання ним послуг особам, не передбаченим умовами перебування у вказаних групах?

, опубліковано 21 лютого 2022 о 09:36

Головне    управління    ДПС    у    м. Києві    повідомляє,  що платник єдиного податку першої або другої групи для надання послуг особам, не передбаченим умовами перебування у вказаних групах, повинен здійснити перехід на застосування іншої групи платників єдиного податку на умовах, встановлених Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Якщо платник не здійснив перехід на застосування іншої ставки та надав послуги іншим особам, ніж передбачено умовами застосування першої або другої групи платників єдиного податку, то контролюючий орган, який під час проведення перевірки виявив вищезазначені порушення, має право анулювати реєстрацію такого платника єдиного податку на підставі акта перевірки. При цьому такий платник зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Довідково: відповідно до пп. 1 та 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ однією з умов перебування фізичних осіб – підприємців на першій групі платників єдиного податку є здійснення господарської діяльності з надання побутових послуг населенню, а на другій групі – здійснення господарської діяльності з надання послуг платникам єдиного податку та/або населенню.

Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ст. 300 ПКУ).

Згідно із пп. 9 пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку першої або другої групи зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтеся на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine