Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Уточнено особливості формування податкового кредиту з ПДВ на період дії воєнного стану

, опубліковано 31 травня 2022 о 08:19

Головне  управління ДПС у м. Києві повідомляє, що 27 травня 2022 року набрав чинності Закон України від 12 травня 2022 року № 2260 – ІХ «Про внесення    змін   до   Податкового  кодексу  України   та   інших   законів   України щодо   особливостей податкового   контролю   та   адміністрування   податків, зборів  та  єдиного  внеску  під  час   дії   воєнного,  надзвичайного стану» (далі – Закон № 2260).

Законом № 2260, зокрема, уточнено особливості формування податкового кредиту (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ)) на період дії воєнного стану, зокрема, за звітні (податкові) періоди  лютий,  березень,  квітень, травень 2022 року при здійсненні операцій з придбання товарів/послуг, за якими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) постачальниками не зареєстровано податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі – ПН/РК) до них.

А  саме,  платники  податку за звітні податкові періоди лютий – травень 2022 року:

включають до складу податкового кредиту звітного (податкового) періоду суми податку на додану вартість, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання товарів/послуг відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;

отримувачі послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, у разі нарахування таким отримувачем послуг податку на додану вартість у складі податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації за відповідний звітний (податковий) період, такі платники податку мають право на віднесення таких сум податку до податкового кредиту відповідного звітного (податкового) періоду, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання послуг, відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;

податковий кредит, що був сформований у цей період на підставі первинних (розрахункових) документів, повинен бути підтверджений зареєстрованими в ЄРПН ПН/РК та уточнений (приведений у відповідність) шляхом подання уточнюючих розрахунків до поданих за ці періоди податкових декларацій з ПДВ.