Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків, які здійснюють роздрібну торгівлю тютюновими виробами!

, опубліковано 10 червня 2022 о 15:19

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що у зв’язку з внесенням змін до Бюджетного кодексу України з 01 травня 2022 року набувають чинності окремі норми Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (далі – Закон № 1914) в частині перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплачувати 5 відс. акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Відповідно до п. 40 підрозд. 5 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) тимчасово, до 01 січня 2023 року, сплата акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну), вироблених до 01 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 01 квітня 2022 року, здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 01 квітня 2022 року.

Враховуючи зазначене, акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі:

з   тютюнових   виробів,  тютюну  та  промислових  замінників   тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах – сплачується  виробниками  та імпортерами  при   їх   реалізації, починаючи  з 01 травня 2022 року;

тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до 01 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 01 квітня 2022 року, тимчасово, до 01  січня  2023  року, здійснюється у порядку  та  на  умовах,  що  діяли  до 01 квітня 2022 року та сплачується суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі з обсягів реалізованих підакцизних товарів. При цьому останній звітний період за який сплачується податок – грудень 2022 року.

Якщо до 01 січня 2022 року податковий обов’язок декларувати максимальні роздрібні ціни стосувався лише сигарет з фільтром та без фільтру, то з набуттям чинності Закону № 1914, цей податковий обов’язок розповсюджується на усі тютюнові вироби, а також на рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

З рекомендаціями щодо податкового обліку при здійсненні продажу підакцизних товарів виробниками та імпортерами, які є платниками акцизного податку 5 відсотків з роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками тютюну, можна ознайомитися за посиланням: https://kyiv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/588209.html