Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів

, опубліковано 22 лютого 2023 о 08:01

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що 01 квітня 2023 року набирає чинності Закон України від 06 жовтня 2022 року № 2654-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів». 

Цим Законом вводиться нове поняття в законодавство України: електронний резидент (е-резидент) – іноземець, який досяг 18-річного віку, не є податковим резидентом України, отримав відповідні кваліфіковані електронні довірчі послуги та інформація про якого внесена до інформаційної системи «Е-резидент».

Ця інформаційна система є складовою частиною Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у рамках якої здійснюється збирання, накопичення, обробка, захист, облік та надання інформації про електронного резидента. 

Для державної реєстрації заявник подає заяву в електронній формі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг у порядку, визначеному Міністерством юстиції України та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері надання електронних та адміністративних послуг, підписану кваліфікованим електронним підписом. Податковою адресою платника податків – е-резидента визнається електронна адреса, зазначена такою особою у заяві про набуття статусу е-резидента.

Реєстрація е-резидентів платниками єдиного податку третьої групи здійснюється контролюючим органом протягом двох робочих днів з дати отримання від державного реєстратора відомостей про реєстрацію електронного резидента як фізичної особи – підприємця у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Зареєстровані у встановленому порядку е-резиденти як фізичні особи –  підприємці вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації без необхідності подання заяви про обрання спрощеної системи оподаткування.

Е-резидент застосовує спрощену систему оподаткування та є платником єдиного податку третьої групи без реєстрації платника ПДВ: ставка податку в розмірі 5 % від доходів у рамках ліміту (1167 МЗП), за перевищення обсягу ліміту ставка 15 %.

Податковим агентом для е-резидента є банк, у якому відкритий поточний рахунок платника єдиного податку третьої групи «Е-резидента».

Е-резидент має право відкрити поточний рахунок виключно через інформаційну систему «Е-резидент» в одному самостійно обраному ним банку, доступному для вибору в інформаційній системі «Е-резидент».

Банк зобов’язаний надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунку платником єдиного податку третьої групи – е-резидентом до контролюючого органу, в якому він обліковується як платник податків, у день відкриття/закриття рахунку в порядку, передбаченому ст. 69 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Контролюючі органи, мають право отримувати безоплатно від банків у порядку, встановленому Законом України «Про банки і банківську діяльність» та ПКУ, інформацію щодо операцій за рахунками е-резидентів, а саме відомості на визначену дату або за визначений період часу про операції зарахування коштів на рахунки, призначення платежу, ідентифікаційні дані та номер рахунку контрагента.

Листування з платниками податків, що набули статусу е-резидента, здійснюється виключно засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Іноземець втрачає статус е-резидента з дня, наступного за днем внесення запису про скасування статусу е-резидента до інформаційної системи «Е-резидент».

Підписатися на YouTube-канал Головного управління ДПС у м. Києві:

https://cutt.ly/UgBni5e

Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти:

kyiv.ikc@tax.gov.ua

Підписатися на телеграм-канал ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua